VI Jastrzębski Turniej Brydża Sportowego Par

W dniu 30.09.2018 odbył się VI Jastrzębski Turniej Brydża Sportowego Par. Turniej odbył się w ramach cyklu BRYDŻYSTA ROKU. Z każdym rokiem do Jastrzębia-Zdroju przyjeżdża coraz więcej duetów brydżowych. Dzięki współpracy z różnymi firmami udało się pozyskać i przygotować wiele nagród. Już przy rejestracji każda para brydżowa otrzymała dużą paczkę z prezentami, co było miłym zaskoczeniem dla wszystkich, bo taki widok na turniejach brydżowych to rzadkość. Oprócz tego w przerwie pomiędzy 2 a 3 sesją turnieju odbyło się zgodnie z naszą tradycją losowanie różnych upominków. Dzięki zaangażowaniu osób z naszego  stowarzyszenia każdy wylosowany uczestnik miał możliwość wyboru nagrody.

A teraz trochę relacji z turnieju. Na starcie pojawiło się 40 duetów. Rozegraliśmy 4 sesje po 10 rozdań. Z naszego stowarzyszenia wystąpiło 11 par : Białas-Sejud, Madej-Sieczkowski, Pietrzyk-Wróbel, Kois-Głowacki, Kuc-Urbańczyk, Góra-Wędołowski, Uryga-Donder, Deręgowski-Orzeł, Krzyżaniak-Pierchała. Oprócz tego w  2 innych parach wystąpili nasi zawodnicy: Radomski- Adamczyk (PONAR Silesia Katowice) Ujma-Czech (TB Silesia I Gliwice).

Przy tak dużej obsadzie liczyliśmy na sukcesy zawodników JKBS. II miejsce zajęła nasza para Witold Białas-Aleksander Sejud. Pozostałe nasze pary uplasowały się poza podium. Wygrała para Marek Witek-Jerzy Stworzewicz, którzy od początku bardzo wysoko zawiesili poprzeczkę innym parom. Nie było to dla nikogo niespodzianką ponieważ są to doskonali zawodnicy grający na co dzień w ekstraklasie. III miejsce dla pary z Oświęcimia Maciej Janeczko-Grzegorz Plewniak.

Oprócz wielu upominków dla wszystkich zawodników trzy najlepsze pary otrzymały nagrody pieniężne i puchary. Wyróżniliśmy również najlepsze pary w kategorii juniorskiej, mixtowej i seniorskiej. Nagrody w naszym turnieju kumulują się, więc para Marek Witek-Jerzy Stworzewicz oprócz nagrody za 1 miejsce otrzymała również nagrodę dla najlepszej pary seniorskiej. Najlepszą parą mixtową była Anna Stelmach-Jan Styczyński (Impas MDK Katowice Południe), a najlepszą parą juniorską Mateusz Dominik-Łukasz Baniak (Just Bridge 2 AZS AGH Kraków).

Turniej pod względem organizacji został oceniony przez wszystkich bardzo wysoko, kreatywność i wiele pomysłów na urozmaicenie turnieju zyskały w oczach ludzi wielki szacunek i radość. Usłyszeliśmy wiele gratulacji i podziękowań za perfekcyjne przygotowanie. My ze swojej strony również dziękujemy wszystkim sponsorom i Dyrekcji Szkoły Mistrzostwa Sportowego za udostępnienie sali do organizacji turnieju. Myślimy już o przyszłym roku i kolejnej edycji :)

WYNIKI TURNIEJU    GALERIA